maanantai 30. joulukuuta 2013

Serengetin salametsästäjät - nuorten seikkailukirja

Tähän väliin - ennen kuin jälleen jatkan safaritarinaani - kerron juuri julkaistusta uusimmasta nuortenkirjastani muutaman sanan,  koska se perustuu juuri näihin omiin kokemuksiini Serengetissä ja Ngorongorossa. Tietenkin siis vain eläinten ja itse safarin osalta. Toki kirjan seikkailujuoni on fiktiivinen, joskin siinä mielessä todellinen, että salametsästys on tälläkin hetkellä Serengetin suurin ongelma.

Tässä kirjan esittelyteksti:

"Alma pääsee isovanhempiensa mukana Afrikan safarille Tansanian Serengetiin ja Ngorongoroon, unelmiensa matkalle. Afrikan savanniluonto tarjoilee parastaan - leijonia kosketusetäisyydellä, uskomattoman kauniin leopardin pentuineen, valtaisat gnu-, seepra- ja puhvelilaumat, sirot gasellit, ylväät kirahvit, vakaasti ruohotasankoa tallustavat norsulaumat ja monia muita kiehtovia eläimiä.

Serengeti on maailman tunnetuin ja merkittävin eläinsuojelualue. Siellä on maailman suurin suureläinyhteisö, kun ruohonsyöjälaumojen vuotuinen Suuri vaellus kiertää Serengetissä. Tällöin liikkeellä on peräti 2 miljoonaa eläintä. Ruohonsyöjien kintereillä väijyvät suurpedot, mutta vieläkin tuhoisampia ovat salametsästäjät. He surmaavat vuosittain kymmeniä tuhansia eläimiä. Sarvikuonot on jo tapettu käytännöllisesti katsoen sukupuuttoon. Norsuja surmataan syöksyhampaiden vuoksi levittämällä syanidia juomapaikoille. Aseistetut salametsästäjät ovat hengenvaarallisia. He eivät kaihda käyttää aseitaan myöskään ihmisiä vastaan.

Uhkarohkealla öisellä yksinäisellä kävelyretkellään Alma huonolla onnella joutuu tekemisiin salametsästäjien kanssa. Hän päätyy salamatkustajaksi näiden maasturiin. Pelastuakseen Alman on lähdettävä jalkaisin vaeltamaan petoja kuhisevalle savannille. Siellä hän kohtaa upeat riehakkaat gepardit. Neuvokkuudellaan Alma selviytyy seikkailustaan ja samalla paljastaa salametsästäjien rikolliset puuhat.

Kirjan kuvaamat tapahtumapaikat ovat todellisia. Safarikuvauksen taustana on kirjoittajan henkilökohtainen safarikokemus. Kirjassa on erittäin runsas värivalokuvakuvitus. Seikkailun ohella kirja toimii myös safarikuvauksena ja tarjoaa lukijalleen monipuolisen tietoannoksen savannieläimistöstä. Lisäksi kirjassa käydään Oldupaissa, 2 miljoonan vuoden takaisilla ihmissuvun syntysijoilla."

Olen siis poiminut nuortenkirjaan parhaita paloja safarimatkastani. Kirjan 1. painos on julkaistu vain e-kirjana. Aika näyttää tämänkin kirjan osalta, syntyykö siitä joskus myöhemmin myös painettu versio. Valitettavasti värikuvakirjan painattaminen on "tuhottoman kallista". Toisaalta en haluaisi myöskään jättää kuvia pois, koska haluan kirjoissani välittää myös tosiasiatietoa nuorille lukijoille ja mikäpä olisi sen varmempaa kuin valokuvat todellisilta paikoilta.Jatketaan ensi vuoden alkupuolella safaritarinaa.

30.12.2013
Matti Uurinmäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti