sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Afrikan safari 5 - Ngorongoron maasait

Serengetin ja Ngorongoron alueet ovat olleet maasaiden (masaiden) perinteisiä elin- ja laidunnusseutuja. Suojelupäätöksen myötä maasait joutuivat siirtymään pois Serengetin alueelta, mutta Ngorongoron suojelualueelle - myös Ngorongoron kraatteriin - maasait saivat karjoineen jäädä.

Ngorongoron seudulla on useita pieniä maasaiyhteisöjä - sekä kalderan vuorikehän sisärinteessä että Ngorongoron vuoren ulkopuolisella savannilla. Ainakin yksi Ngorongoron kraatterin alueella oleva kylä on julistautunut maasaiden perinnekyläksi, johon maksua vastaan otetaan vierailemaan myös safarituristeja.

Näkymiä eri maasaikylistä:
Maasaiden maksullinen perinnekylä Ngorongoron kalderassa:


Pieni maasaiyhteisö Ngorongoron kalderan sisärinteessä:


Maasaiasumuksia Ngorongoron kraatterissa:


Maasaikylä Ngorongoron kalderan ulkoreunalla Serengetin tien varressa:Perinnekylässä turisteille esitetään nuorten maasaisoturien, moranien, perinteinen miehuusnäyte, hyppytanssi. Mitä korkeammalle morani taistelukeppeineen on kyennyt hyppäämään, sitä suurempaa taistelukuntoa ja miehisyyttä hän on osoittanut - ja saa palkinnokseen tietysti kylän kauneimman tytön vaimokseen. Maasait tunnetaan urheana soturikansana, mutta nykyisin tuo urheus voinee kanavoitua lähinnä vain turistinäytöksissä.

Perinnekylän maasaimiehet kokoontuneena hyppytanssiesitykseen:Maasaiden hyppytanssi oli tarkoitettu aikoinaan esitykseksi myös maasainaisille. Niinpä nämä tulevat seuraamaan miesten kuntoesitystä:


 
Maasait ovat ruumiinrakenteeltaan pitkiä ja solakoita sekä varsin tummaihoisia. Maasait pukeutumisen tunnusvärejä ovat sininen ja erilaiset punaisen sävyt. Kylän merkkihenkilö, ilmeisesti eräänlainen päällikkö, on kylänvanhin. Miehet ja pojat huolehtivat karjan paimentamisesta ja eläinten puolustamisesta pedoilta. Maasaithan paimentavat karjaansa vapaana villien eläinten - myös petojen - keskuudessa. Naiset tekevät muut työt, myös polttopuiden kantamisen, mikä on varmasti raskasta pitkien kantomatkojen ja paahtavan auringon vuoksi. Perinnekylässä maasainaiset valmistivat rihkamatyyppisiä matkamuistoesineitä.

Kylänvanhin:


Käsityön tekijöitä:


Maasaikylän näkymää:


Maasainainen vauvoineen:


Puunkantaja:


Maasaiden tulentekonäytös maasaiden perinnekylässä. Tulentekonäytös saattoi olla myös turistibluffia, sillä melko helpon näköisesti tuli saatiin syttymään:Maasaiden tärkein omaisuus on nautakarja. Myös vuohia ja lampaita näkyi siellä täällä. Ngorongoron seudulla näki monenkokoisia karjalaumoja paimenineen:

Karjaa paimenineen Ngorongoron kraatterin sisärinteessä:


Suuri karjalauma Ngorongoron vuoren alarinteen savannilla kalderan ulkopuolella Serengetin tien varressa:


 Paimenet laumoineen laidunnusmatkalla Ngorongoron suojelualueen rannattomalla savannilla lähellä Serengetin kansallispuistoa:15.12.2013
Matti Uurinmäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti