keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Knossos - Kreeta

Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri kukoisti siis Kreetalla ja tunnetaan minolaisena kulttuurina. Sen tunnetuin ja merkittävin keskittymä oli Knossos, jossa sijaitsi suuri hallintopalatsi, siis sen ajan kuninkaanlinna. Knossoksen palatsin rauniot sijaitsevat vain noin 5-6 kilometrin päässä nykyisestä Iraklionista (tai Heraklionista kuten nimi myös kirjoitetaan).

Knossoksen palatsin rauniot ovat Kreetan ehdottomasti tärkein kulttuurihistoriallinen matkailukohde. Esineistöähän raunioalueella ei juurikaan ole. Sitä nähdäkseen on syytä vierailla Iraklionin arkeologisessa museossa.

Knossos - Kreeta


Knossoksen kaivaukset tapahtuivat englantilaisen arkeologin Sir Arthur Evansin johdolla. Ansioistaan hänet siis aateloitiin. Evansin rintapysti on myös Knossoksen sisäänmenoreitin varrella.

Knossos - arkeologi Sir Arthur Evans


Jos turisti liikkuu vuokra-autolla, niin Knossokseen on melko helppo mennä. Kreetan pohjoisrannikon päätieltä - niin sanotulta moottoritieltä - erkanee Iraklionin kohdalla tie kohti Knossosta. Tie menee muutaman kilometrin matkan läpi Iraklionin esikaupunkialueen. Reitti on suora, mutta tietysti hieman ruuhkainen. Kun esikaupungin asuinkorttelit loppuvat ja alkaa maalaismaisema, saavutaankin jo Knossokseen. Kaupungista päin tultaessa tien oikealla puolella on pari tavernaa ja rihkamamyymälöitä, vasemmalla puolella Knossoksen pysäköintialueet ja sisäänmenoportti. Sesonkiaikana alue lienee ruuhkainen, mutta huhtikuun alussa se oli lähes tyhjä turisteista.

Knossoksessa  on joitakin yksityiskohtia ikään kuin esimerkin vuoksi restauroitu. Niistä saa jonkinlaisen mielikuvan siitä, millainen palatsi kenties on aikoinaan ollut. Pääosin Knossos on kuitenkin raunioina, joten on hyvä etukäteen perehtyä paikan historiaan, että saa käynnistä irti enemmän. Jos on seuramatkalla, niin opas tietysti osaa kertoa asiat.

Knossoksen palatsi - Kreeta



Knossos - Kreeta




Knossoksen seudulla on ollut asutusta jo peräti noin 7000 vuotta eaa, siis kivikaudella. Knossoksen palatsiaika lienee alkanut noin 1700 eaa minolaisen kulttuurin valtakautena. Siis puolivuosituhatta aikaisemmin kuin Egyptissä hallitsi suurfaarao Ramses II ja noin 300 vuotta aikaisemmin kuin Egyptissä oli teinifaarao Tutankhamon, joka hautansa ansiosta jäi historiaan. Kreeta ja Knossos ovat siis todella vanhaa kulttuurihistoriaa.

Knossoksen palatsin tunnettuja seinämaalauksia ovat härkähyppyä kuvaava maalaus ja delfiinimaalaus. Ne ovat nähtävinä raunioalueella. Härkähän oli minolaisen kulttuurin merkittävin eläinhahmo. Kuningas Minos rakennutti Minotauros-oliolle labyrintin ja sulki sen sinne. Minotauros oli puoliksi härkä ja puoliksi ihmishahmo. Mytologian mukaan Minotaurokselle oli annettava ihmisuhreja. Minolaisen kulttuurin taitolajeihin kuului härkähyppy eli volttimainen hyppy yli hyökkäävän härän. Sitä kuvaa Knossoksen seinämaalaus.

Knossos - härkähyppy - minolainen kulttuuri





Knossoksen palatsi - delfiinimaalaus



Knossoksen palatsi oli tiettävästi 5-kerroksinen ja käsitti peräti 1300 huonetta. Palatsin raunioiden kenties tunnetuin huone on ns. valtaistuinsali. Huone on sen verran vaatimaton, että nimitys on hieman yliampuva. Tosin huone varmaankin aikoinaan oli nimensä väärti.

Knossos - valtaistuinsali


Palatsissa oli tietysti myös varastohuoneita, koska palatsi oli toki myös asuinpaikka. Viljan, viinin ja oliiviöljyn varastointiin käytettiin suurikokoisia ruukkuja. Niitä on edelleen ihailtavissa Knossoksessa.

Knossoksen palatsi - saviruukut


Lopuksi vielä eräs vinkki: Jos haluat käydä Iraklionissa - vaikkapa arkeologisessa museossa -, mutta olet majoittuneena muualla ja liikut vuokra-autolla, niin ehdotan, että ajat ensin aamulla Knossokseen, tutustus raunioalueeseen, jätät sitten autosi sinne parkkiin ja käyt Knossoksesta käsin bussilla Iraklionissa. Miksi niin? Siksi, että vuokra-autolla menemistä Iraklionin hulluun liikennesirkukseen voi suositella vain kylmähermoisille ja tavanomaista taitavammille kuskeille. Knossoksesta menee suunnilleen puolen tunnin välein busseja suoraan Iraklionin keskustaan. Pysäkki on esimerkiksi juuri arkeologisen museon aukiolla - ja päätepysäkki sataman kupeessa, josta sieltäkään ei ole kuin kymmenen minuutin kävely ydinkeskustaan. Bussipysäkki on Knossoksen pääportista noin 50 metriä kaupungin suuntaan tien varressa - ja paluupysäkki vastapäätä tavernojen kupeessa. Maksaa voi bussinkuljettajalle. Hinta taisi olla 2 euroa per nenä yhteen suuntaan. Kaupungista päin voi halutessaan ostaa automaatista lipun etukäteen, jolloin hinta taisi olla 1,50 euroa. Kuuden kilometrin matkahan ei kestä kuin ehkä noin 15-20 minuuttia. Ainakaan huhtikuun alussa Knossoksessa ei peritty mitään pysäköintimaksuja. Todella joustava, turvallinen ja edullinen tapa käydä Iraklionin keskustassa.

4.6.2014
Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.