torstai 5. kesäkuuta 2014

Kreeta - Lasithin tasanko ja Zeuksen luola

Jos majailee Iraklionin tai Hersonissoksen suunnalla ja käytettävissä on vuokra-auto, kannattanee yhtenä päivänä suunnata vuorten keskelle kätkeytyvälle Lasithin tasangolle ja pistäytyä samalla sen laidassa olevaan Zeus-jumalan syntymäluolaan. Rannikolta menee Lasithiin ainakin kaksi reittiä. Toiselle lähdetään Kastellin suuntaan, mutta muutaman kilometrin jälkeen Kastelliin menevältä tieltä erkaannutaan vasemmalle. Tämä Kastellin tiehän on se sama, jonka lyhyen sivutien päässä sijaitsee aikaisemmin mainitsemani RCI-kohde Village Heights Golf Resort. Tuo mainittu golf-kenttäkin on tien varressa heti sen alkupäässä. Toinen reitti Lasithiin lähtee Malian paikkeilta ja suuntautuu aluksi Mochoksen idylliseen vuoristokylään, joka on tunnettu erinomaista ruokaa tarjoavista tavernoistaan. Mochoksen kylän tie nousee heti päätiestä erkaannuttuaan varsin jyrkästi rantavuoristoon useita satoja metrejä. Näkymät tieltä rannikolle ja merelle ovat upeat, mutta pysähdyspaikkoja tien varteen ei valitettavasti ole tehty.

Nuo molemmat reitit yhtyvät myöhemmin ennen Ambeloksen solaa. Siellä tie käy noin tuhannen metrin korkeudella. Seutu on siis vuoristoista ja näkymät upeita. Ja siellä on mahdollisuus myös pysähtyä ihailemaan niin maisemia kuin kuuntelemaan vuorilla laiduntavien vuohien mäkätystä.

Vehreää vuoristoylänköä





Serpentiinitietä




Vuoristossa riittää vuohia




Ambeloksen solassa vuorenharjanteella on omituisia kivirakennelmia, joista sojottavat ulos karat kuin tykinpiiput. Kyse ei kuitenkaan ole tykkitorneista, vaikka ne siltä näyttävätkin. Rakennelmat ovat entisten tuulimyllyjen jäänteitä. Näissä tuulimyllyissä on jauhettu Lasithin tasangolla kasvatettua viljaa. Tuulimyllyt on tietysti rakennettu harjanteelle, jossa parhainten on riittänyt tuulivoimaa.

Ambeloksen solan tuulimyllyraunioita


Ambeloksen solasta tie laskeutuukin Lasithin tasangolle. Sen takana näkyvät korkean Dikti-vuoriston lumiset huiput.

Lasithin tasankoa ja sen taustalla Dikti-vuoriston lumihuippuja


Sen ympäri kiertää ajokelpoinen tie. Se läpäisee useita tasangon reunaman kyliä ja taajamia, joista osa on liikenteellisesti melko ahtaita. Varsinkin tasangon itäreunaman kylät. Jos tarkoitus on käydä vain Zeuksen luolalla eikä siis välttämättä kiertää tasankoa ympäri, niin suosittelen ajamaan vastapäivään Psihron kylään ja sitten sieltä takaisin rannikolle johtavan tien risteykseen. Näin välttää liikenteellisesti hankalimmat taajamat.

Lasithin tasanko on viljavaa seutua, sillä se jatkuvasti riittävästi kosteutta sulamisvesistä ympäristön vuorilta. Aikoinaan veden jakelusta tasangolla huolehtivat tuulimyllyt. Ne olivat rautarakenteisia, mutta niiden siivet olivat kangasta. Tuulimyllyjä oli peräti tuhansia. Nyt ne valitettavasti ovat lähes kaikki hävineet. Tukirakenteiden luurankoja vielä on nähtävissä. Tuulimyllyt on korvattu nykyaikaisilla sähköpumpuilla.

Zeus oli - kuten varmaan kaikki koulukirjoista muistavatkin - antiikin kreikkalaisten pääjumala. Mytologian mukaan Zeus syntyi Kreetalla titaanien - siis jättiläisten - Rhean ja Kronoksen perheeseen. Zeus joutui taistelemaan myös isäänsä ja muita titaaneja vastaan. Jätän tuon tarinan kuitenkin tässä tarkemmin kertomatta. Taistelun voitettuaan Zeus asettui asumaan manner-Kreikkaan Olympus-vuorelle muiden jumalien kanssa.

Dikti-vuoriston juurella lähellä Psihron kylää sijaitsee luola, joka kuvataan Zeuksen syntymäluolaksi. Lasithin tasankoa kiertävältä tieltä kääntyy Psihron kylässä luolareitille vievä pienehkö sivutie, jonka risteys on merkitty viitalla. Tien päästä löytyy pysäköintialue. Siitä lähtee kivetty polku luolalle. Polku on varsin helppokulkuinen eikä kovinkaan rasittava edes vanhemmalle ihmiselle. Kävelymatka luolalle vie noin 15-20 minuuttia. On mahdollista vuokrata myös aasitaksi, jos haluaa aasin selässä keikutella.

Psihron kylässä Zeuksen luolalle vie kivetty hyvä polku


Ylhäällä on lippukoju. Eläkeikäiset EU-kansalaiset saavat jopa alennusta, mutta ei lippu muutoinkaan paljon maksa. Luola on jyrkästi alaspäin viettävä, joten luolassa kierros tapahtuu porrasreittiä myöten. Luola on tippukiviluola ja verraten kostea ja hieman synkähkökin. Varmaankin juuri sellainen, jossa jättiläiset muinoin asustelivat.

Zeuksen luolan suu johdattelee vuoren uumeniin





Zeuksen luola on tippukiviluola



5.6.2014
Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.