keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Scifiä nuorille

Päätin tehdä uudenlaisen kirjallisen "aluevaltauksen" ja laajentaa matkustamista paikkoihin ja ajankohtiin, jotka eivät välttämättä nykytiedon puitteissa ole edes mahdollisia. Siis tieteisseikkailujen maailmaan.

Maailmankaikkeuteemme ja maailmaan, jossa elämme, liittyy vielä paljon tiedettä ja myös tavallisia kansalaisia askarruttavia vastausta vailla olevia kysymyksiä ja ihmettelyn aiheita. Onko meidän maailmankaikkeutemme ainoa universumi? Onko muita maailmoja, muita maailmankaikkeuksia? Voiko tehdä aikamatkan toiseen maailmaan? Tulevatko hypernopeat kvanttitietokoneet tai robotit hallitsemaan ihmiskuntaa? Onko valon nopeus todella suurin mahdollinen nopeus? Olemmeko ainoat niin sanotut älylliset olennot maailmankaikkeudessa - tai maailmankaikkeuksissa? Mitä onkaan elämä?

Näitä asioita ovat mielenkiintoisella tavalla pohtineet ja niistä kirjoittaneet monet tunnetut tiedemiehet. Me suomalaiset tunnistamme niistä ongelmista ainakin Esko Valtaojan ja hänen upean kiehtovat teoksensa.

On tietysti myös paljon nuorille suunnattua tieteiskirjallisuutta - alkaen aina Jules Vernestä. Scifin eräs ongelma - jos se nyt ongelma onkaan - on se, että se tavallaan vanhenee tieteen edistysaskelten mukana. Jokin vanha tieteisseikkailun tenho muuttuu peräti jokapäiväiseksi asiaksi. Tai sitten se muuttuu muutoin vain täysin naurettavaksi nykynuorten tiedon valossa. Niinpä lienee paikallaan, että tieteiskirjallisuutta myös nuorille tulee vuosittain yhä lisää. Näin ehkä scifin jonkinlainen etumatka todelliseen tietoon säilyy kohtalaisena.

Scifi-sarjani aloitusteoksessa olen fiktiiviiseen tieteiskuvioon yhdistänyt jonkin verran ihmiskunnan historiasta todellistakin tietoa - tosin sekin tavallaan fiktiivisesti kuvattuna. Saa nähdä, millaisen vastaanoton tällainen kombinaatio tulee saamaan. En osaa itsekään arvioida, tuleeko tuo konsepti toistumaan sarjan myöhemmissä teoksissa, jotka ovat vasta aivan alustavan mietiskelyn piirissä.

Ajaton rajattomuus sarjan aloitusteoksena kuvaa hieman laajemminkin sitä tapahtumaympäristöä, johon tarkoitukseni on liittää myös sarjan myöhemmät osat. Sinänsä teokset eivät tule muodostamaan mitään kiinteää kokonaisuutta, vaan ovat itsenäisiä kirjoja, joita voi lukea toisistaan irrallisina, joskin päähenkilöinä tullee esiintymään samoja henkilöitä.

Ajaton rajattomuus on julkaistu vain e-kirjana ja se löytyy Elisan e-kirjapalvelusta. Edelleen toivon, että kirjastolaitos löytäisi toimivan ja myös muiden osapuolten - siis kirjoittajien ja kustantajien - kannalta hyväksyttävän ratkaisun, joka mahdollistaisi e-kirjojen saannin lukijoiden käyttöön myös kirjastojen kautta. Tällä hetkellä tilanne on suoraan sanottuna surkea ja ei-toimiva, koska kirjoittajat ja kustantajat eivät saa käytännöllisesti katsoen minkäänlaista korvausta e-kirjojen kirjastokäytöstä.

25.6.2014
Matti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.