Toukokuun puolivälissä tulin käyneeksi Kreetalla. Vaikka saari on suomalaisten suosikkikohteita, niin minulle tämä kerta oli ensimmäinen. Mielenkiintoinen paikka, johon haluaisin tutustua uudelleenkin, sillä viikon matka oli aivan liian lyhyt. Kun itse olen kiinnostunut luonnossa liikkumiseen, siis retkeilyyn ja muuhun vaelteluun, niin erityisesti sitä haluaisin vielä joskus päästä Kreetalle kokemaan. Nyt sellainen ei oikein istunut matkaohjelmaan, kun ryhmämme oli ns. lapsiperheseurue.
Tarkempi kohteemme Kreetalla oli Platanias (Platanes), joka sijaitsee Rethymnonista muutaman kilometrin itään. Kreetalla näyttää olevan montakin Plataniasta, joten sekaantuminen on enemmän kuin todennäköistä. Majapaikkanamme oli Grand Leoniki, joka on suomalaisten yleisesti käyttämä lomaosaketyyppinen apartamentos. Seutu on turistien kansoittamaa rantakaistaletta. Ihan kelvollinen paikka kuitenkin ensikertalaiselle viikon oleskeluun.
Oli varsin tuulista, joten meren rannalla ei tullut kovin paljon vietettyä aikaa. Tosin ei altaallakaan muuta kuin sen verran, mitä seurueeseemme kuulunut 3-vuotias Elsa-tyttö halusi. Itse en ole lainkaan ns. rantalomalainen, vaan pyrin ensisijaisesti kohdentamaan kulkuni muualle.
Kävimme viikon aikana pari kertaa Rethymnonin kaupungissa. Meillä oli koko viikon käytössämme vuokra-auto, joten saatoimme liikkua oman aikataulumme ja halumme mukaan. Tietysti autoa tarvittiin sekä saapuessa että lähtiessä myös lentokenttäkuljetukseen. Kenttähän sijaitsi Hanian kaupungin lähettyvillä ja sinne oli matkaa ehkä noin 70 kilometriä majapaikastamme. Rethymnonissa olimme turistina turistien joukossa. Tietysti kävimme kaupungin tunnetuinta nähtävyyttä ja maamerkkiä Venetsialaista linnoitusta tutkailemassa. Onhan tuolla paikalla ikää jo puolen tuhatta vuotta. Linnan muurilta avautui värikylläinen näkymä merelle.
Kreeta on ollut vuosien saatossa monen miehittäjän kohteena, sillä saarella on tietysti Välimeren oloissa suuri strateginen merkitys. Venetsialaisten jälkeen saaren ottivat haltuunsa osmanit, joiden valtakunnasta sittemmin muotoutui nykyinen Turkki. Kreetan historia on kuitenkin paljon vanhempi. Itse asiassa Kreetalla oli Välimeren alueen vanhin korkea kulttuuri, joka tunnettiin minolaisena kulttuurina. Egyptissä elettiin tuolloin faaraoiden aikaa.
Kreeta tunnetaan myös Jumalten saarena. Mytologian mukaan Kreetalla syntyi ja kasvoi Zeus, josta sittemmin tuli kreikkalaisten jumalien pääjumala. Kreetalta Zeus siirtyi asumaan Olympos-vuorelle. Zeuksen vanhemmat olivat titaanit Rhea ja Kronos ja isovanhemmat Gaia (äiti-maa) ja Uranus (taivas).
Kyllähän Kreetan vuoret ovatkin niin mahtavat, että niiden sylissä ja onkaloissa on saattanut hyvinkin saada alkunsa eurooppalaisen kulttuurin tunnetuin jumalahahmo. Korkeimmillaan Kreetan vuoret kohoavat yli 2000 metrin. Pakko tunnustaa, että oman maamme ikivanhat tunturit ovat ehtineet kulua huomattavasti matalammiksi. Kun Kreeta on etelä-pohjoissuunnassa verraten kapea saari, niin vuoret nousevat korkeuksiin melkoisen nopeasti. Pohjoisreunalla merenrantaan jää kapeahko matalampi rantakaistale, mutta etelärannalla ei sitäkään. Jo muutaman kilometrin päässä Rethymnonista vuoret kurkottavat noin puolentoista kilometrin korkeuteen, josta niiden lumitäplät hohtavat auringon paisteessa.
Ajelimme kahtena päivänä saaren läpi etelärannikolle. Ensimmäinen reissu suuntautui Prevelin ja Plakiaksen tienoille. Tie sinne vei Kourtaliotikon rotkon läpi. Varsin vaikuttava paikka autotielle kuten ehkä oheinen kuva vakuuttaa.
Toinen reissu tehtiin Länsi-Kreetan "must"-paikkaan eli Elafonisokselle. Tämä lienee hyvin monille Kreetan kävijöille tuttu paikka. Elafonisoksen saari sijaitsee pienen matkan päässä pääsaaresta, mutta saarten välinen merialue on niin matalaa, että siitä voi vaivatta kahlata tuolle pienemmälle saarelle. Molemmat rannat ovat silkinhienoa vaaleaa hiekkaa, joka tosin tuulisella säällä pyrkii liikaakin nousemaan lentoon. Myös merenpohja tuossa laguunissa on sileää kantavaa hiekkaa - aivan kuin sametilla kävelisi. Nyt sattui turhan tuulinen sää, mutta tyynemmällä kelillä paikka on upea rantalomapäivän viettoon. Eikä taatusti tarvitse olla yksin...
Piipahdimme myös Kurnas-järvellä, joka on ainoa merkittävä makean veden allas Kreetalla. Kurnas sijaitsee aivan lähellä Rethymnonia. Suomalaiset tietysti ovat tottuneet järviä näkemään joka notkossa, mutta ehkäpä tuo Kurnaksen notko on hieman syvempi kuin suomalaisjärvillä yleensä. Tosin itse järven syvyydestä en osaa mitään sanoa.
Enpä tämän enempää kertoile Kreetan reissustamme tähän blogiin. Kun matkakokemuksista saattaisi olla jollekin matkaa suunnittelevalle hyötyä, niin harkitsen, teenkö tarkempaa juttua jollekin muulle sivustolle. Ja tietysti reissun pohjalta joskus saattaa syntyä myös uusi nuortenkirja, jossa seikkaillaan Kreetalla. Aika näyttää, aika näyttää!
30.5.2013
Matti
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.