Murha Niilillä -kirjani perustuu tapahtumapaikkojen osalta Egyptiin jo vuonna 2003 tekemääni matkaan.
Kiertomatkamme käsitti tuolloin paljon muutakin kuin Niilin risteilyn. Päätin kuitenkin rajata nuortenkirjani tapahtumat risteilyyn ja siihen liittyviin Niilin rantakaupunkeihin, siis lähinnä Luxoriin ja Assuaniin. Toki ne ovatkin muinaisen Egyptin kannalta erittäin keskeistä seutua.
Tuolloinen matkamme alkoi Luxorista. Siellä tutustumiskohteina oli - kuten kirjassanikin - Karnakin ja Luxorin temppelit sekä Niilin länsirannalta Kuninkaiden hautalaakso, Kuningatarten laakso, Hatshepsutin temppeli, Memnonin kolossit jne. Kävelimme Luxorin Cornichella, ihastelimme Niilin mahtavuutta ja Winter Palacen loistokkuutta, hämmästelimme basaarin värikästä - ja äänekästä - elämää.
Niilin risteily oli upea kokemus. Egyptin sää tietysti oli kaunis, aurinkoinen, päivällä jopa liian helteinen. Aamun raikkaudessa oli hiljalleen vastavirtaan sytkyttävän laivan kannelta nautinnollista seurata Niilin rannan näkymiä ja maalaiskylien elämää. Felukat lipuivat virran poikki. Kalastajat pienillä veneillään olivat joella kokemassa verkkojaan. Haikarat kahlailivat rantavesissä omissa pyyntipuuhissaan. (Kuvassa aurinko nousee Niilillä).
Edfussa koettiin vossikka-ajelu aivan kuten sitten myös kirjassani. Ja tutustuttiin Edfun temppeliin, joka on säilynyt verraten hyväkuntoisena. Sehän onkin egyptiläisittäin melko "nuori" eli vain parisen tuhatta vuotta vanha. Iltahämyssä pysähdyttiin myös Kom Ombon temppelille.
Assuanin seutu on kaunista. Siellä Niili useine saarineen esittää parastaan. Laivamatkan jälkeen majoituimme Isis-saarelle. Purjehdimme sinne felukalla. Tutustumiskohteina Assuanissa olivat mm. obeliskikaivos - onneksi siellä ei tapahtunut murhaa kuten kirjassani - ja Niilin pato ja katarakti. Omatoimisesti kävimme kiertelemässä kaupungilla. Joen rannalla Old Cataract -hotelli muistutti murharouva Agatha Christiestä. Nasser-järvellä teimme moottorivenematkan Philean temppelille.
Näistä edellä kerrotuista aineksista koostui tapahtumaympäristö ja tausta-aineisto Murha Niilillä -kirjaani.
Matkamme vuonna 2003 jatku vielä monivaiheisena. Bussimatkana ensin Hurghadaan. Sieltä muutaman rantapäivän jälkeen bussilla Kairoon. Matkalla pääsimme pistäytymään Pyhän Antoniuksen luostarissa ja luolassa. Kairossa tutustuimme Egyptiläiseen museoon ja tietysti Gizan pyramideihin. Edelleen matkamme jatkui Siinain läpi Sharm-el-Sheikiin. Ehkäpä kirjoittelen vielä toisen tarinan, joka vie lukijansa näille muille Egyptin seuduille. Ovathan pyramidit aina tarinan arvoisia, eikös vaan?
(Kuva alla Philean temppelin alueelta).
3.3.2013
Matti Uurinmäki
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.